Stijlvolle buitenzonwering voor je tuin

Zonwering is een must voor iedere woning. Het kan zorgen voor schaduw en verkoeling in huis of op je terras, wat erg goed van pas kan komen op de warme zomerdagen. Buitenzonwering neemt uiteraard wel een plek in je tuin in en daarom is het dan ook belangrijk dat je kiest voor een zonwering die praktisch is, maar ook mooi aansluit op de stijl van je tuin. Hieronder zie je enkele stijlvolle vormen van buitenzonwering.

Terrasschermen

Terrasschermen zijn natuurlijk ideaal voor als je schaduw wilt creëren in je tuin. Terrasschermen zijn er in veel verschillende soorten. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een terrasoverkapping, waarmee je als het ware een extra tuinkamer kan creëren en in elk seizoen droog in je tuin kan zitten.

+ moodboard

Je kan ook kiezen voor een vrijstaand of verplaatsbaar terrasscherm. Deze kan je op elke plek in je tuin neerzetten, zodat je altijd kan genieten van schaduw op je terras. Als je weinig ruimte hebt in je tuin, kan je ook kiezen voor een parasol. Ook parasols zijn tegenwoordig beschikbaar in verschillende luxe varianten.

+ moodboard

Knikarmschermen

Knikarmschermen zijn een bekende soort zonwering en zijn ook erg populair. Dit is niet vreemd, aangezien knikarmschermen ideaal zijn voor de warme zomermaanden. Ze zorgen namelijk voor verkoeling in huis, maar ook voor schaduw en verkoeling op je terras. Om voldoende schaduw te creëren voor het hele terras, zijn knikarmschermen verkrijgbaar met grote afmetingen.

+ moodboard

Hierdoor neemt het zonnescherm een prominente plek in in je tuin en is het belangrijk dat het scherm aansluit op je wensen en tuinstijl. Knikarmschermen brengen een zomerse en luxe uitstraling met zich mee en zijn beschikbaar in verschillende kleuren en dessins. Kies bijvoorbeeld voor een gestreept doek voor een authentieke uitstraling en kies voor een effen doek om een klassieke uitstraling te bereiken.

+ moodboard

Markiezen

Markiezen zijn wellicht wel de meest stijlvolle vorm van buitenzonwering. Markiezen hebben een karakteristieke uitstraling die vooral erg goed past bij landelijke woningen en tuinen. Markiezen zorgen niet voor zonwering op je terras, maar kunnen met hun uiterlijk wel een echte aanwinst zijn voor je tuin. De zonneschermen vallen door hun ronde en bolle vorm meteen op.

+ moodboard

Vroeger kwamen vooral de gestreepte markiezen erg veel voor. Deze gestreepte doeken komen nog steeds in allerlei kleuren voor, maar ook de effen doeken winnen aan populariteit.

+ moodboard

Buitenshutters

Shutters zijn uitermate sfeervol en daarom een aanrader voor iedere woning. Shutters zijn luiken die voor je raam worden geplaatst en nemen hierdoor maar weinig ruimte in. Hoewel ze weinig ruimte innemen, is de uitstraling van de shutters alles behalve klein. Shutters zijn erg stijlvol en hebben een romantische en knusse uitstraling. Het is verstandig om te kiezen voor sterke materialen, zoals hardhout of aluminium, omdat de shutters niet ingeklapt kunnen worden en daarom bestendig moeten zijn tegen verschillende soorten weersomstandigheden. Naast de mooie uitstraling en de zonwerende functie, zijn shutters ook nog eens inbraakwerend en beschermen ze je ramen tegen stormschade.

+ moodboard

Schaduwdoeken

Een soort zonwering waar wellicht nog niet iedereen mee bekend is, maar die wel erg in opkomst is, is het hippe en trendy schaduwdoek. Schaduwdoeken beginnen langzamerhand de parasols te vervangen. Ze bieden namelijk veel voordelen. De schaduwdoeken zijn eenvoudig zelf te bevestigen aan de gevel en/of aan palen en met een schaduwdoek heb je dus geen last meer van een hinderlijke parasolvoet. De doeken zijn weerbestendig en kunnen dus de hele zomer lang gewoon buiten blijven hangen. De schaduwdoeken zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, materialen en kleuren.

+ moodboard

Mogelijkheden

Zoals je hebt gezien, zijn er veel verschillende mogelijkheden om je huis en tuin te voorzien van schaduw en verkoeling. Als je een keuze gaat maken voor een soort buitenzonwering, is het natuurlijk belangrijk om rekening te houden met je wensen, maar ook met de uitstraling van je tuin. Het is natuurlijk mooi als de zonwering goed aansluit op de stijl van je tuin. Dan kan zonwering een mooie én luxe toevoeging zijn aan je tuin.

Bekijk meer blogs »

Redactie TuinTuin

Moodboards van Redactie TuinTuin

feedback Switch to English