Voorbeeldtuinen: inspiratie uit Japan

In een Japanse tuin kom je tot rust door de afwisseling van groen, steen en water. Typische elementen van een Japanse tuin zijn een eiland, water met vissen en schildpadden, stenen lantaarns en een (thee)huisje. Het is belangrijk om het geheel op elkaar te laten aansluiten in een Japanse tuin.

+ moodboard

Beplanting

In Japan hebben ze veel respect voor de natuur en de bijbehorende elementen. De beplanting en bomen in de Japanse tuin staan symbool voor de cyclus van het leven. De tuin bestaat vooral uit mos. Daarnaast kunnen de planten bamboe, Rhododendron, Japanse esdoorn, camellia en varens uiteraard niet ontbreken in een Japanse tuin.

+ moodboard

Water

Het water staat symbool voor vruchtbaarheid en reiniging en heeft een belangrijke rol in de Japanse tuin. De waterval is de levensbron. Het water stelt levensstroom voor en geeft een rustgevend geluid. Water kan ook gesimuleerd worden door het gebruik van fijn grind, dat ook wel virtueel water wordt genoemd.

+ moodboard

Japanse vijver

Het water dat van oost naar west stroomt staat als symbool tegen de kwade krachten. De stenen rondom het water staan voor de obstakels in het leven. Met koikarpers in de Japanse vijver is het beeld compleet. Een koi is een snel groeiende vis die veel afval produceert, het is daarom belangrijk om een zuurstof rijke omgeving te creëren met de juiste waterkwaliteit.

+ moodboard

Stenen

De stenen bij een brug of een pad hebben een symbolische betekenis en worden ook wel waterstenen genoemd. Stenen staan voor duurzaamheid en onverstoorbaarheid. Het toepassen van granieten en stenen elementen staan garant voor een tijdloze schoonheid en geeft uw Japanse tuin een extra dimensie.

+ moodboard

Japanse elementen

De Japanse tuin kenmerkt zich vooral door houten tuinmeubels. Deze meubelen hebben een natuurlijk uiterlijk en wanneer ze buiten staan krijgen ze een mooie grijze look. Dit past mooi bij de stijl die terug te vinden is in de Japanse tuin. Natuurlijk mogen leuke accessoires in Japanse stijl die passen bij dit thema ook niet ontbreken. Zoals de Japanse stenen lantaarns, zie rechts onderin de afbeelding, hebben een belangrijke decoratieve rol in de Japanse tuin.

+ moodboard

Wandelpaden

De wandelpaden bestaan meestal uit grind of natuurstenen. Japanse wandelpaden lopen nooit in een rechte lijn. De Japanse paden bevatten altijd bochten, waardoor het een soort kronkelpad word. Het mooiste is als het pad tussen een paar hoge struiken door loopt met een bocht erin, zodat je een soort verrassingseffect krijgt. Het is mooi om in dit soort situaties na de bocht een mooie en kleurrijke plant te plaatsen zodat het effect beter opvalt.

+ moodboard
Zorg voor een goede balans tussen de beplanting, het water en de stenen. Gebruik oosterse accessoires en u kunt optimaal genieten van de Japanse sfeer in uw eigen tuin!

Bekijk meer blogs »

Redactie TuinTuin

Moodboards van Redactie TuinTuin

feedback Switch to English