Voorbeeldtuinen: inspiratie uit Marokko

De Marokkaanse tuin

Bent jij iemand die houdt van kleur, water en een rijke beplanting? Laat je dan inspireren door de Marokkaanse cultuur. Haal uw rust in huis met mooie mozaïeken tafelbladen, lantarens en fonteinen.

+ moodboard
Kleuren

De Marokkaanse tuin kenmerkt zich door veel kleur. Vaak worden terracotta tinten gebruikt, maar ook hemelsblauw. Het zogenaamde majorelleblauw is dé kleur van de Marokkaanse tuin en is genoemd naar een beroemde tuin in Marrakech, die is ontworpen door de Franse artiest Jacques Majorelle. De andere veel voorkomende kleuren in de Marokkaanse tuin zijn: limoengroen, romig wit, donker indigoblauw en donker karmozijnrood.

+ moodboard
 Tegels

Terracotta tegels zijn onmisbaar als basis in een Marokkaanse tuin. Deze vormen een basisachtergrond voor mozaïeken die in rijke kleuren zoals blauw en geel zijn uitgevoerd. De combinatie zorgt voor een mooi geheel. De Marokkaanse tegels passen perfect bij een authentieke inrichting, of juist bij een stijl die modern en strak is. De tegels laten een dynamisch en speels karakter zien. De tegels zijn daarbij ook ongelijk en asymmetrisch.

+ moodboard
Zelliges

Zelliges worden ook wel Marokkaanse wandtegels genoemd, die op het moment enorm populair zijn. Ze bestaan uit klei en worden in speciale ovens gebakken. Elke tegel heeft bijzondere, unieke eigenschappen en een ongelijke structuur met warme kleuren. De geglazuurde tegels worden op traditionele, ambachtelijke wijze gemaakt.

+ moodboard

+ moodboard
 Tuinmeubels

In de tuin is er ook een centrale binnenplaats met daaromheen veel groen en verstopte hoekjes, voor bijvoorbeeld terrasjes. De banken zijn typisch voor de Marokkaanse tuin, kenmerkend is dat ze laag zijn met een dun matras erop. Dit wordt vervolgens aangekleed met glimmende kussens en of een bewerkt kleed.

+ moodboard
Marokkaanse mozaïektafels

Marokkaanse mozaïektafels kunnen ook niet ontbreken in de tuin. De mozaïektafels worden op traditionele wijze gemaakt, wat een zeer arbeidsintensief proces is. Om te voorkomen dat de tegels kapot vriezen, dient het tafeltje in de winter op een vorstvrije plaats te worden opgeborgen.

Marokkaanse lampen

Arabische en Marokkaanse lantaarns, windlichten, henna lampen en oosterse lampen zorgen ervoor dat u in de avond een oosterse beleving ervaart. Marokkaanse lampen zijn in verschillende unieke vormen en kleuren, met de hand geverfd. Voor elke plaats in uw huis is een geschikte lamp te vinden.

+ moodboard
Tip: Een muntplant in de Marokkaanse tuin kan uiteraard niet ontbreken, zodat u dat later vers in heet water kunt doen om lekker een Marokkaans theetje te drinken!

+ moodboard

Bekijk meer blogs »

Redactie TuinTuin

Moodboards van Redactie TuinTuin

feedback Switch to English