Tuintrends 2014: van design tot nostalgie

Tuintrends 2014

De Stichting Tuinpromotie Nederland schetst één keer per jaar het toekomstbeeld van de Nederlandse tuin. Uitgaande van de maatschappelijke ontwikkelingen en wat er gebeurt in bijvoorbeeld de mode- en woonwereld, wordt voorspeld hoe tuinen er het komend jaar uit gaan zien. De tuinen worden ook daadwerkelijk aangelegd en zijn te zien in De Tuinen van Appeltern.

Tuintrend 2014: De Gouden Eeuw

De wereld veranderd razendsnel. Daarom grijpen we graag terug op het verleden waarin alles nog overzichtelijk was. We zijn nostalgisch. Maar het oude kopiëren we niet zomaar, we halen er elementen uit die we in een nieuw jasje steken. Door ze uit te vergroten, te veranderen of soms alleen details te gebruiken.

+ moodboard

Vormen: Klassieke en romantische vormen, vaak uitvergroot. Nieuw maar toch vertrouwd.

Materialen: Luxe, kwalitatief hoogwaardige materialen: natuursteen, donker hout, goud- en koperkleurig metaal, vlechtwerk, luxe kunststof.

Dessins: Historische dessins, portretten van historische meesterschilders. Exotische dessins zoals batik, ikat, vlechtpatronen en dierenhuiden.

+ moodboard

Kleuren
Hernieuwde aandacht voor zwart maar dan wel met een hoogglans oppervlak. Daarnaast warme naturellen, aangevuld met goud en koper.

Planten
Planten die in vorm geknipt kunnen worden, exotische planten en planten met donker blad.

+ moodboard

Tuintrend 2014: Design met een twist

Haaks tegenover de ene trend staat een andere trend. Niks nostalgie; hedendaags moet het zijn. Modern, vernieuwend, verrassend. We gaan op zoek naar nieuwe vormgeving. Naar nieuw ritme, een nieuwe harmonie, nieuwe vlakverdeling en beweging. En die vinden we in de Twisted Garden.

+ moodboard

Vormen
De vormen lijken uit verband: gebogen en gevouwen, sterk en ritmisch, zes- en achtkantig.

Materialen
Gladde constructieve materialen: metaal, kunststof, glad natuursteen, glad hout.

+ moodboard

Dessins
Geometrische patronen die doen denken aan tangrampatronen.

Kleuren
Geen opvallend kleurgebruik. Wit heeft de hoofdrol. We zien limegroene tinten aangevuld met grijze en bruine naturellen.

+ moodboard

Planten
Planten met compact blad waardoor ze goed in een strakke vorm te snoeien zijn zoals de asarum en deilex. We zien er compacte grassoorten en hangplanten voor verticale beplanting. Pennisetum, hosta, phloxen en pluimhydrangea.

Tuintrend 2014: De Biotoop

Een natuurlijke tuin, waarin planten centraal staan. In de Biotoop vormen planten en kleine tuindieren een schijnbaar ongecultiveerd, harmonieus paradijs. Als in een groene oase waar we contact maken met de natuur, waarin we ons gezond voelen.

+ moodboard

Vormen
We zien natuurlijk en ambachtelijke vormen, handgemaakt, onregelmatig, gestapelde vormen van verschillende materialen, met afgeronde hoeken. In de tuin staan constructieve en stoere objecten die laten zien hoe iets is gemaakt, met de naden naar buiten.

Materialen
Natuurlijke, ruwe materialen zoals hout, natuursteen, leisteen, marmer, en marmerimitaties, halfedelstenen, koper, fossielen en natuurlijke textiel met een uitstraling van canvas en linnen.

+ moodboard

Dessins
Patronen rechtstreeks uit de natuur. Denk aan bladmotieven, vlinders, vogels en marmerdessins.

Kleuren
Een combinatie van blauwgroene tinten met een fris natuurijk geelgroen. Daarnaast accenten van warmbruin, koper en zalmoranje.

+ moodboard

Planten
In de Biotooptuin vinden we vooral planten met een natuurlijke, haast rommelige uitstraling, zoals Amaranthus, varens, Santolina of de Astilbe of de Digitalis. Ook is er volop plaats voor Sedum soorten.

De Tuinen van Appeltern

De trendtuinen zijn compleet aangelegd te zien in De Tuinen van Appeltern.

Bekijk meer blogs »

Suzanne de Boer

Moodboards van Suzanne de Boer

feedback Switch to English