Populair: kruiden uit eigen tuin

De kruidentuin bestaat al sinds jaar en dag. Het is leuk om te zien dat eigen kruiden in de tuin weer aan populariteit winnen. Van 1 pot met kruiden, tot hele bedden met kruiden. Voor elke tuin is iets te bedenken!

Kruidentuinen historie

Al sinds mensen heugenis zijn er kruidentuinen aangelegd. Kloosterordes gebruiken al eeuwen kruidentuinen. De oudst bekende kruidentuin in Europa staat op het kloosterplan uit het jaar 820 van de abdij van Sankt Gallen afgebeeld. De monniken kweekten hier hun kruiden voor eigen gebruik.

+ moodboard
Klassieke kruidentuin met grote vakken.

Deze tuinen waren vaak verdeeld in grote vakken, waarin de kruiden werden gekweekt. Van veel kruiden werden maar enkele exemplaren gekweekt. Om een chaotisch aangezicht te voorkomen gebruikten de monniken de vakindeling.

Kruidentuin restaurants

Steeds meer restaurants hebben hun eigen moestuin of kruidentuin. Geheel in de trend van kruidentuinen en zelf voedsel verbouwen. Vaak worden kruiden verbouwd. De restaurants die meer ruimte hebben verbouwen ook groenten en hebben soms zelfs hun eigen dieren. Een trendsetter zoals sterrenkok Johnny Boer van De Librije heeft al jaren een grote moestuin waarmee het restaurant bevoorraad wordt.

+ moodboard
Kruidentuin van restaurant Kronenburg in Amstelveen.

Indoor kruidentuin

Een andere trend is de kruidentuin voor in huis. Voor zover je dit natuurlijk een tuin mag noemen. Het ziet er gezellig uit en het is een aardige manier om je huis op te leuken en tegelijk aan de nodige kruiden te komen.

Al moet ik erbij zeggen dat de makers van de foto in feite weinig kruiden in de potjes hebben gedaan, dus ze maken de naam 'indoor kruidentuin' niet helemaal waar. Daarnaast is het leuk om binnen in de keuken kruiden te hebben, maar de plantjes zullen snel minder van kwaliteit worden! Beter is om buiten wat ruimte te reserveren voor je kruiden.

+ moodboard
Indoor 'kruidentuin' met losse potjes. Ook geschikt voor kamerplanten!

Verticale kruidentuinen

Deze uitwerking is uitermate geschikt voor een kleine tuin. Door de hoogte in te werken benut je de ruimte in de tuin goed. Daarnaast kan zo'n verticaal kruidenrek handig zijn om het aangezicht te verbeteren want je kunt er eenvoudig een schutting mee camoufleren. Wel elke dag water geven!

+ moodboard
Verticale kruidentuin met hangende potjes.

+ moodboard

Nog een mooi voorbeeld van een verticale kruidentuin.

Kruiden in een kleine tuin

Naast verticale oplossingen voor je kruiden, kan je ook op andere manieren kruiden gebruiken in de kleine tuin. De allerkleinste onder de kruidentuinen is de mini-kruidentuin.

+ moodboard
Mini kruidentuin: 6 soorten in een grote plantenbak, waar je de hele zomer van kan knippen!

Kruidenspiraal

Een leuke vorm van een kleine kruidentuin is de kruidenspiraal. Deze is eenvoudig zelf te maken van bijvoorbeeld bakstenen. Het voordeel van zo'n spiraal is dat de grond in de winter goed afwatert. Dat is belangrijk, want de meeste kruiden houden niet van natte voeten, zeker niet in de winter!

+ moodboard
Eenvoudig zelf te maken: de kruidenspiraal!

Leuke andere suggesties?

Heb je nog leuke voorbeelden van kruidentuinen gezien? Laat het weten in de reacties!

Bekijk meer blogs »

Hans van Hoven
Over hoven
feedback Switch to English