In vogelvlucht meer vogels in de tuin

Er is steeds minder geschikte leefruimte voor vogels. Onze gevleugelde vrienden kunnen daarom wel wat hulp gebruiken. Vogels kan je in je eigen tuin op 2 manieren te vriend houden:

  • met beschutting en nestgelegenheid;
  • met voedsel en water.

Geef vogels in de winter wat extra eetgelegenheid met een mooie voedertafel. Water is het hele jaar door van belang voor vogels, zowel om te drinken als om in te badderen. En zeker zo leuk zijn vogelhuisjes waarin de vogels aankomende lente kunnen nesten.

Niets maakt een tuin zo gezellig als vrolijk fluitende vogels. Bekijk de 6 leuke vogelhuisjes die we op het internet hebben gevonden!

Het pindakaashuisje voor vogels

De Vogelbescherming heeft schattig ogende pindakaashuisjes waarmee je een pot vogelpindakaas gemakkelijk in een houten houder plaatst. Denk er wel aan dat vogelpindakaas in je tuin meer op prijs wordt gesteld dan gewone pindakaas.

+ moodboard

Kleurrijke Picasso nestkast

Deze Picasso nestkast is handgeschilderd en elk model is uniek. Met het speelse design is deze Picasso een leuk extraatje in een kleurrijke tuin.

Denk eraan dat iedere vogel andere eisen stelt aan de nestkast. Vooral de grootte van de invliegopening bepaalt de nestelmogelijkheden. Met een invliegopening van 28mm is hij geschikt voor kleine mezen, zoals pimpelmezen.

+ moodboard

Bekijk de kast

Een boomlange vogelflat

Met deze hoogbouw voor de moderne vogel mik je op verschillende vogelsoorten. Met de verschillende vlieggaten is de kans op minimaal 1 nestje erg groot.

Denk eraan, de beste oriëntatie is naar het zuiden, zuidoosten of het oosten. Let er ook op dat de kast niet in de volle zon hangt want dan wordt het al snel te warm in de nestkast.

Bekijk de vogelflat

+ moodboard

Big Brother vogelhuis

Op het eerste gezicht ziet dit vogelhuisje eruit als een beveiligingscamera. Geef vogeltjes een veilig huisje en bescherm tegelijkertijd het huis, want elke inbreker zal denken dat je huis bewaakt is.

Als je goed kijkt dan zie je dat het nestkastje gemaakt is van RVS en hout om je gevederde vriendjes te beschermen.

Bekijk dit camerahuisje

+ moodboard

78-kamerige kijkdoos

Voor de echte liefhebber. Het past niet in iedere tuin maar het ontwerp was te leuk om niet te noemen. De vogelflat is om een boom gebouwd en heeft 78 kamers.

Deze vogelflat is gemaakt in Tokio en geeft de mogelijkheid om van binnenuit naar de nestjes te kijken.

Bekijk meer foto's

+ moodboard

Dakpan vogelhuis

Een disignwinnaar; het dakpan vogelhuis van ontwerper Klaas Kuiken. Op de Dutch Design Week van 2010 won Klaas hiermee een design award.

Wat wel erg belangrijk is voor dit huisje: plaats hem in de schaduw van een boom of aan de noord- of oostkant van het huis, anders warmt het huisje veel te snel op in de zon!

Bekijk dit dakpan vogelhuisje

+ moodboard

Zoals je ziet, van klassiek huisje tot strak design; voor iedereen is een passend huisje te vinden!

Leuke tips?

Heb je misschien nog meer hippe vogelhuisjes gezien? Laat het hieronder weten in de reacties. Foto’s van jouw zelfgemaakte vogelhuisjes worden ook altijd gewaardeerd.

Bekijk mijn volledige collectie met vogelshuisjes in het album ' Vogels in de tuin '.

Bekijk meer blogs »

Suzanne de Boer

Moodboards van Suzanne de Boer

feedback Switch to English