NTs Tuin van de maand augustus: Tuin in Geesteren

Tuin in Geesteren (Gld)

Iedere maand kiest de Open Tuinencommissie een tuin die in die maand veel moois te bieden heeft. Voor augustus is dat de Tuin in Geesteren van Dietje Boeschoten-van Weerden, tuin nr 125 in de Open Tuinen Gids 2016

+ moodboard

Een feest van bloeiende planten

De tuin is 10 jaren geleden aangelegd en er is veel te zien. In augustus is het een feest van bloeiende planten en wuivende grassen. Dietje zegt zelf over haar tuin: Verhuizen (2006) naar de Achterhoek bracht ons het geschenk een nieuwe tuin te mogen maken. Het perceel weidegrond rondom huis en Mölle is 1,2 ha.

+ moodboard

De Mölle (1899), de eerste stoomgraanmolen in de Achterhoek, hebben we weer als bedrijfsruimte gerestaureerd. Hij dient als garage en overwinteringplaats voor potplanten. In het tuinseizoen hebben we hier m.b.v. vrienden een klein winkeltje.

Lange zichten over de weide

Ons perceel vormt een groene stap in de Ecologische Hoofd Structuur (EHS). Tweederde van het terrein is daarvoor ingericht. Singels en rillen, geheel naar de oorspronkelijke beplanting die het Achterhoekse landschap zo kenmerkend maken. De singels zijn zo aangepast dat er contact met huis en achterland is.

+ moodboard

Een zichtlijn ( 110 meter) over het hele perceel verbindt het natuurlijke deel en het aangelegde tuingedeelte. Langs singels en rillen lopen wandelpaadjes en zijn bankjes om heerlijk te rusten en te genieten. Het gedeelte rondom het huis is ontworpen door Janine ten Horn. Twee grote halfronde borders “omarmen” het huis. Een rechte baan die bestaat uit heesters en 4 grote Miscanthus vakken verbinden de borders met de rechte achtergevel van het huis.

+ moodboard

Zijtuin met bijzondere planten

De zijtuin heeft 4 borders waarin planten staan die niet in het ontwerp passen, maar waar we wel veel van houden. Dit zijn bijvoorbeeld grote bladplanten als Podophylum hexandrum, Astilboides tabularis en Darmera peltata. Hier ook vinden “kadoplanten” een welkom onderkomen.

+ moodboard

Verhoogde borders

Een verhoogde haag aan de wegkant vormt het “decor” voor 4 verhoogde borders rondom een grote middelcirkel. Door hoogteverschil te maken kijk je in de border en vloeien de kleuren van de beplanting mooi ineen. Het geheel wordt afgesloten door twee brede bamboe hagen en een baan met Hydrangea Lime Green.

+ moodboard

Grassen en bloeiende vaste planten

De beplanting van de hele tuin heeft als hoofdthema: gras. De wei is de basis en is de oorspronkelijke wei zoals wij die aantroffen. In de borders zijn vele soorten grassen als “ketting” aangebracht.

+ moodboard

In de lussen staan veelal inheemse vaste planten. Om accenten aan te brengen is gebruik gemaakt van eenjarigen en knollen als Eucomis comosa 'Sparkling Burgundy', Zantedeschia en Nicotianum soorten.

+ moodboard

Grassen zijn op verschillende manieren toegepast. Solitair, in kuipen en in groepen. Massieve planten, b.v. Kardoen gecombineerd met Stipa gigantea verzwakt het overweldigende van de Kardoen. Deze plant krijgt daardoor meer elegantie en bewegelijkheid. Het blijf luchtig, ze versterken elkaar.

+ moodboard

Veelal zijn grote groepen planten gebruikt om zo de eigenheid van de plant tot zijn recht te laten komen. In onze tuin is ruimte, plaats voor plant, dier en mens.

De plantkeuze was essentieel om de balans te krijgen tussen het deel van de Ecologische Hoofd structuur en de aangelegde tuin. Zo is eenheid ontstaan in onze landschappelijke tuin, passend in onze mooie Achterhoekse omgeving.

Extra informatie

  • Dietje Boeschoten – van Weerden
  • Adres Esweg 25, 7274 AK Geesteren
  • Email jan.boeschoten@gmail.com
  • Telefoon 0545 – 48 10 11
  • Open Dagen 7 en 28 augustus, 4 en 25 september en 2 en 9 oktober
  • Open van 11.00 tot 16.00 uur

Bekijk meer blogs »

Nederlandse Tuinenstichting
Over Nederlandse Tuinenstichting
De Nederlandse Tuinenstichting (NTs) streeft naar het behoud van tuinen en parken die van belang zijn door vormgeving, beplanting, cultuurhistorisch karakter en ligging. Bekijk profiel

Moodboards van Nederlandse Tuinenstichting

feedback Switch to English