Sara Binelli: het geheim van Italiaanse tuinontwerpen

De Italiaanse tuinstijl is ontstaan vlak na de chaotische middeleeuwen. Architectuur en kunst golden in de Renaissance als toonbeeld van beschaving. In een typische Italiaanse tuin komt de intentie om de natuur te domineren en te beschaven tot uiting. Een belangrijk aspect is dan ook het modelleren van groen in architectonische vormen. Het doel is het creëren van 'de perfecte oase', een harmonisch geheel tussen architectuur, kunst en natuur.

+ moodboard
Het creëren van een 'perfecte oase', met behulp van architectonisch groen, kunst, water en bouwkundige elementen.

Rechtlijnige paden, strikte volgorde, symmetrie, vierkante en geborduurde bloembedden met lage geometrische hagen… De basis-ingrediënten van een Italiaanse tuin zijn ontworpen om bezoekers te verbazen en te fascineren. Nog steeds spelen deze ingrediënten een belangrijke rol in de Italiaanse tuinkunst. Deze stijl oefent haar invloed al eeuwen uit en verrast nog steeds met eigentijdse variaties.

+ moodboard
Ook Italiaanse tuinen kunnen speels zijn, maar steeds zie je de rechte lijn, water en hagen terug.
+ moodboard

Een moderne variant op de eeuwenoude Italiaanse tuinstijl. Hagen verdelen de symmetrische tuin in verschillende ruimtes.

Begroeiing

Geknipte struiken en hagen zijn de belangrijkste groene elementen van de Italiaanse tuin. Ze zijn aangeplant over de hele tuin. Vaak worden ze gebruikt om de symmetrie van de tuin te benadrukken. Daarnaast gebruikt men ze om de tuin op te delen in verschillende delen, die elk weer een eigen sfeer en thema kunnen krijgen. Vaak ook wordt zo'n tuingedeelte ingericht met levendige fonteinen of andere kunstwerken.

Klimplanten, zoals blauwe regen en klimop, worden vaak gebruikt om trellis en pergola's te versieren. Naar oud gebruik krijgen ook kruiden en fruitbomen vaak een plek in de tuin. Ze verrijken de tuinen met hun geuren en kleuren.

+ moodboard

Een uitsparing in een Taxus haag dient als nis voor een beeld.

De snoeikunst, het vakmanschap van het snoeien van planten in specifieke vormen, is een integraal onderdeel van de Italiaanse tuinstijl. Dankzij deze kunsten vind je prachtige doolhoven, tunnels en bomenrijen in Italiaanse tuinen. Echter, niet alles in de tuin is zo strikt georganiseerd. Je ziet ook wildere begroeiing in de achtergrond. Door dit contrast komt de door de mens gedomineerde natuur nog sterker naar voren.

+ moodboard
Italiaans vakmanschap: snoei van hagen, zuilen (cipressen) en bollen. Centraal in de tuin zorgt een recht pad voor een zichtlijn, met aan weerszijden symmetrische beplanting. Een antiek beeld vormt een blikvanger in de zicht-as.

Kleuren

In een traditioneel Italiaanse tuin kom je niet veel kleuren tegen. Groen des te meer! Wintergroene planten zoals cipressen, buxus, eik, den and laurier - uiteraard in vorm geknipt - zorgen met verschillende tinten groen voor een gevoel van rust, stabiliteit en veiligheid. Binnen de bloemperken kan het soms wel geur- en kleurrijk worden. Bijvoorbeeld door de toepassing van tulpen en hyacinten in het voorjaar, en kruiden en rozen in de zomer.

+ moodboard
Dit ontwerp van het Italiaans-Amerikaanse designer duo Del Buono Gaserwitz sierde de Chelsea Flower Show van 2014 op.

+ moodboard

Enkele bloeiende accenten zijn altijd welkom in de Italiaanse tuin, zoals hier een bloeiende sierkers achter in de tuin. Maar vooral de groentinten, strakke lijnen en - in dit geval moderne - kunst valt op.

Materialen

De belangrijkste materialen die je zult vinden in een Italiaanse tuin zijn marmer, steen, terracotta, aardewerk en brons. Deze materialen worden vooral gebruikt als bestrating en ter decoratie. De vloeren worden ook vaak verrijkt met natuurlijk fijn grind, zoals gravel. Water krijgt de ruimte in vijvers, fonteinen en kleine stroompjes. Deze waterelementen symboliseren de vruchtbaarheid en de krachten van de natuur.

+ moodboard

Inrichting

Het hoofddoel van een Italiaanse tuin is het verfraaien van de ruimte. De tuinbezitter wil de bezoeker verbazen met fraaie zichtlijnen en perspectieven. In het ontwerp krijgen accessoires als beelden, bankjes en water elementen een belangrijke plek. Samen met de gestileerde snoeivormen wordt de tuin daarmee zelf een sculptuur. Een sculptuur die samensmelt met de schoonheid en de grootsheid van de natuur. De verschillende materialen, kleuren, vormen en afmetingen worden zorgvuldig gekozen om een harmonische en geraffineerde tuin te creëren.

+ moodboard
Een modern (links) en een klassiek water element (rechts).

Samenvattend

De hedendaagse Italiaanse tuin is niet zomaar een nostalgische replica van het verleden. De stijl vindt eenvoudig haar plek in de huidige trend van minimalistisch en symmetrisch ingerichte buitenruimtes.  Innovatief materiaalgebruik, gemixt met de aloude Italiaanse tradities, zorgt voor uitgebalanceerde moderne buitenruimtes. En dat past wonderwel bij zowel moderne als klassieke gebouwen.

In dit tijdperk is een rustgevende en intieme tuin, met de uitstraling van een klassieke schoonheid, meer dan welkom.

+ moodboard
Klassiek én modern vinden hun plek in de tijdloze schoonheid van de Italiaanse tuin.

+ moodboard

Over Sara Binelli

Onze Italiaanse gastschrijver is tuinontwerper en CEO van http://idesignyourgarden.com/ . Ze heeft landschapsarchitectuur gestudeerd in Noord-Italië en haar kennis van mediterraanse tuinen verdiept in Malta. Haar studio is te vinden in Haarlem.

Bekijk meer blogs »

idesignyourgarden.com
Over idesignyourgarden.com
​Idesignyourgarden.com is een nieuwe manier om met online ontwerpdiensten een uniek en creatief project voor jouw tuin te maken. Bekijk profiel
feedback Switch to English