Mollen verdrijven op een diervriendelijke manier

Mollen kunnen een ravage aanrichten in je tuin. Er zijn diervriendelijke manieren om mollen en andere woelende dieren uit je tuin te verjagen!

Ongedierte

Sommige dieren kunnen er voor zorgen dat een mooi onderhouden tuin in een korte tijd wordt omgetoverd tot een ware ravage. Wanneer dieren voor last en/of schade zorgen, worden ze al snel bestempeld als ‘ongedierte’. Ook dieren die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid of die van dieren en gewassen vallen onder de noemer ongedierte. In dit geval hebben we het bij ongedierte echter over dieren die flinke schade aan kunnen brengen in de tuin. Hierbij moet je met name denken aan mollen, maar ook woelmuizen en woelratten kunnen aardig wat schade aanbrengen in de tuin. Wanneer je hier last van hebt, wil je natuurlijk weten wat je eraan kunt doen om er vanaf te komen.

+ moodboard
Ravage in je gazon...

Mollen

Mollen zijn ondergronds levende zoogdieren. In principe zijn mollen nuttige beestjes die wormen en insectenlarven eten. Daarnaast zorgen ze ook dat de grond los wordt gewroet, wat zorgt voor een goede drainage. Maar het vervelende van mollen is dat ze aardig wat schade kunnen aanrichten. Mollen hebben grote handen, waarmee ze ondergronds uitgebreide gangenstelsels graven. Het overtollige zand dat vrij komt bij het graven van deze gangen, wordt naar boven gewerkt. Hierdoor ontstaan molshopen, die ervoor zorgen dat het gazon er in korte tijd niet meer uit ziet.

Molshopen

Molshopen liggen altijd boven gangen, wanneer de gang dicht aan het oppervlak ligt, kun je de gangen door vaak heel stukken volgen. Bij het graven trekken mollen vaak ook wortels van bloemen en planten kapot, waardoor de kans groot wordt dat deze gewassen afsterven. Soms brengen mollen zelfs ook schade aan elektriciteitskabels onder de grond. Het uitgebreide gangenstelsel en de weggegraven grond kan er zelfs voor zorgen dat de tuin gaat verzakken. Gelukkig is er dan ook een simpele manier voor geheel natuurvriendelijk mollen bestrijden.

+ moodboard

Mollen bestrijden

Er zijn allerlei methodes om mollen te verjagen, te vangen of te doden. Vroeger werd door boeren en mollenvangers vaak het mollen scheppen toegepast. Hierbij is veel concentratie en geduld nodig en tevens komen mollen hierbij vaak om het leven wanneer de mol bij het uitgraven met de schep geraakt wordt. Ook mollenklemmen en het gebruik van rookpatronen zorgen er voor dat de mollen soms op wrede manier om het leven komen.

Mollen levend vangen?

Om de mollen levend te vangen vereist ook aardig wat werk. Er kan een soort van mollenkooi gebruikt worden. zodra de mol in het kooitje loopt, valt er achter hem een deurtje dicht. Bij deze methode moet men regelmatig de kooi controleren, want een mol kan het vaak niet lang uithouden in deze benarde situatie.

Mollen verjagen

Naast het doden en vangen, zijn er ook allerlei methodes om mollen te verjagen. Het is algemeen bekend dat mollen een erg sterk reukorgaan hebben. Bepaalde geuren kunnen ze simpelweg niet uitstaan, waardoor ze hun territorium zullen verlaten. Van oudsher wordt er bijvoorbeeld mottenballen of knoflook gebruikt om mollen te verjagen. Een vrij recent ontdekt middel om mollen te verjagen is het gebruik van speciaal mollen carbid. Met mollen carbid kan je mollen simpel op een ecologisch verantwoorde manier verjagen.

+ moodboard

Carbid tegen mollen en woelmuizen

Met speciaal carbid kun je niet alleen mollen maar ook woelmuizen verjagen. Net als mollen hebben ook deze knaagdiertjes een hekel aan de geur die verspreidt wordt. Zelfs woelratten kunnen op een snelle en ecologisch verantwoorde manier worden verjaagd. Mollen carbid is ook voor de natuur niet schadelijk.

+ moodboard
Ook woelratten kunnen ondergronds veel schade aanrichten.

Hoe verjaag je een mol met carbid?

Wanneer er molshopen in de tuin zijn, moet de gang open worden gelegd. Hier worden dan enkele carbidbrokjes ingelegd. Vervolgens moet er water bij worden toegevoegd en de gang weer afgesloten. Let er wel op dat de gang niet instort! Door het contact van carbid en water ontstaat een chemische reactie, waarbij acetyleengas vrijkomt. Acelyteengas heeft een erg sterke geur en mollen kunnen deze lucht niet verdragen. Deze methode moet men bij alle molshopen toepassen, zodat het acelyteengas zich goed door alle gangen kan verspreiden. Mollen zijn erg territoriaal en zullen na het ruiken van deze geur nooit meer terugkomen en op zoek gaan naar een ander leefgebied.

Dit artikel is geschreven door Melkbusshop.nl. Mollencarbid kan in de webshop van de Melkbusshop besteld worden.

Meer weten? > Ongedierte in de tuin

Bekijk meer blogs »

Redactie TuinTuin

Moodboards van Redactie TuinTuin

feedback Switch to English